Praetud või grillitud juust on kindlasti avastamist väärt ja seda ei tasu ainult grilliõhtul valmistada, vaid sagedamini ka oma igapäevamenüüsse võtta. Kui ei ole lihaisu, siis on praetud juust mõnus asendus, sest seegi on hea valguallikas. Juust on kvaliteetne ja täisväärtuslik toit, sisaldades palju valku, vitamiine ja mineraalaineid. Juust on väga kontsentreeritud ehk toitainetihe, nii läheb iga saadud kalor täie ette.
Enne juustu küpsetamist tasub endale selgeks teha mõni lihtne nipp, mida on oluline teada. Nii on kindel, et lihtsa vaeva ja loetud minutitega on olemas mõnus suupiste, leivakate või lisand salati, hamburgeri või köögiviljade juurde.
- Praejuustu kasutamisel pea silmas seda, et lõigatud viil peaks olema piisavalt paks, et juust jääks seest mahlane ja väljast krõbe.
- Ideaalne oleks vähemalt 1–1,5 cm paksune viil, mida pannile panna või grillida ehk juustunuga tuleks praejuustu puhul sahtlisse jätta.
- Samuti tuleks jälgida, kas pann on piisavalt kuum, et juust hakkaks enne pruunistuma, mitte kohe sulama.
- Soovitame kasutada grillmatti.
- Võid lisada pannile ka pisut õli, aga lase see parajalt kuumaks enne, kui juustu pannile tõstad. Grillimisel määri grilli kindlasti kõigepealt õliga ja jälgi, et grill oleks kuum.
- Juust küpseb väga kiirelt, vaid paari minutiga, seepärast ära jäta grilli või panni järelevalveta.
- Grillile võid juustu tõsta ka kuubikuteks lõigatuna ja vardasse aetuna. Nii on kõige lihtsam juustu grillil ümber pöörata.
- Juustukuubikutele võid vahele lükkida kirsstomateid, suvikõrvitsat, paprikat või muid meelepäraseid lisandeid.
Grillitud või praetud juustuga sobib täita ka vrappe. Tänu rammusale juustule ei tasu karta, et kõht jääks liha puuduse tõttu tühjaks. Näiteks võid grillil valmistada ka hamburgereid, mille vahel praetud või grillitud juust täiendab lihapihvi või hoopis asendab seda. Katsetamisrõõmu ja maitsenaudinguid jagub mõlemal juhul.
Juustu võib praadida või grillida ka õhukese singiviilu, viinamarja- või mustasõstralehe sisse mässituna. Nii saad tulemuseks mõnusa maitsekooslusega pakikese, mida sobib nii suupisteks pakkuda kui ka salatile lisada. Praetud juustu serveeri koos magusate ja hapukate maitsetega. Need sobivad kõige paremini soolaka ja pannil või grillil krõbeda kooriku saanud juustuga. Kõige lihtsam on praadida või grillida juustust lõigatud kange ja neid siis suupistelaual koos juustumoosiga pakkuda. Sobivad kõik traditsioonilised juustumoosid, aga katseta kindlasti meie metsade pärlist ehk murakast valmistatud moosi või hoopis jõululaua staari pohlamoosiga. Praetud juust sobib väga hästi ka granaatõuna-, astelpaju-, rabarberi- või punasesõstramoosi ning veel mitme hapukasmagusat maitset andva keedisega. Seega katseta ja testi, kindlasti leiad praetud juustule seltsiks mitu vahvat kaaslast, mis annavad põnevaid maitsekooslusi.
Praetud või grillitud juust on kõige parem kohe ära süüa. Värskelt pannilt või grillilt võetuna on juust kõige maitsvam – sisu on kreemjas ja väliskiht krõbe. Jahtudes muutub juust pisut kumjaks ja kõvaks. See on söödav ja maitsev ka külmana, aga kindlasti parim kohe pärast valmistamist. Siin on mõni idee, kuidas ja millega koos grillitud juustu serveerida. Üks võimalus on sobitada praetud juustule seltsi mõnus hapukasmagus ja parajalt vürtsikas baklažaani-tomatihautis, mida võib krõbedaks grillitud saiaviilule tõsta ja sinna peale praetud või grillitud juustuviilu troonima sättida. Väga maitsva salati saab aga praetud juustust koos päikesekuivatatud tomatite ja kinoaga. See sobib hästi nii argiõhtuseks kõhutäieks kui ka grillipeol pakkumiseks. Vaata retsepte.
Tekst, fotod ja retseptid: Tuuli Mathisen