AJALUGU

1569.a. Esimesed kirjalikud teated juustu valmistamise kohta Saaremaal Maasi lossi piirkonnas.

1843.aastast on katkematult jälgitav juustu valmistamine Saaremaal.

1870-1910.a. oli kirjalike teadete järgi Saaremaal ligemale 50 mõisameiereid, kus paljudes tehti ka juustu.

1875.aastast tegutsesid Saaremaal kuulsad juustutöösturid šveitslased Schlupp, Imhof ja String.

1887-1930.a. sai juustutööstur Albert Schlupp ligemale paarkümmend kuld- ja hõbemedalit nii kohalikelt kui ka Peterburi, Moskva, Berliini, Milano jt. näitus-messidelt.

1890.a. jõudis koorelahutaja Saaremaale Maasi mõisa.

1985. aastast on esimesed fotod või tegemisest Saaremaal.

1899.a. saadi juustu eest kõrgeid autasusid Baltimaade näitus-messilt Riias.

1912-1913.a. tehti Saaremaale esimesed piimaühistud Valjalasse ja Pühasse.

1923.aastast loodud 25 piimaühistust oli 1940.a. järele jäänud kümme.

1930. aastatel kuulus Pöide Piimaühing oma läbikäigu ja eksportvõi tootmise poolest Eesti esimeste hulka.

1932.a. Saare Maavalitsuse poolt eksportvõi tootjate vahel ringlema pandud hõbekann oli tihtipeale Pöide, Muhu ja Tõlluste meiereide valduses.

1950.a. riigistati Saaremaa piimaühingud ja moodustati võitööstused.

1955.a. oli Tallinnas Estonias näitusel Pöide Meiereis valmistatud juustu pesemise kombain. Hakati Saaremaal esmakordselt tootma Melešeni ja Ruberi võid. Viimasest on välja arenenud kaasaegne hapukoorevõi tootmine.

1958.a. moodustati võitööstuste baasil Saaremaa Piimatoodete Kombinaat.

1963.a. valmis Eesti Näidisjuustutööstus Valjalas, kus kasutati juustukatlaid ja liikuvaid juustu laagerdusriiuleid.

1965.a. valmis kombinaadi kesktööstus Kuressaares.

1965.a. valmis kombinaadi kesktööstus Kuressaares.1966.a. alustati Saaremaal esmakordselt lõssipulbri tootmist ja jäätise taastootmist Kuressaares.1967.a. sai ettevõte tunnustuse tsentraliseeritud piima kokkuveo eest elanikkonnalt Eestis.1975.a. liideti piimakombinaadile juurde Kingissepa Lihakombinaat ja moodustati Saaremaa Liha- ja Piimatootmiskoondis eesotsas peadirektor Ahti Viilupiga.

Alustati pikaajalist piimatööstuse rekonstrueerimist ja laiendamist.

1982.a. alustati täispiimaasendaja tootmist.

1987.a. töödeldi Saaremaal piima kõige rohkem – ligemale 62 tuh. tonni.

1991.a. valmisid Saaremaa LPTK juhtimisel ehitatud linna puhastusseadmed.

1995.a. erastasid Saaremaa põllumehed tööstuse. Loodi Saaremaa Liha- ja piimaühistu.

1996.a. loodi müügiettevõte Pinus., mille oma maja valmis 2001.a.

1997.a. piimatootjaile hakkas ettevõte andma arvelduskrediiti loomade ja seadmete ostmiseks.

1998.a. oli Saaremaa LPTK parim tootmisettevõte Saaremaal.

2000.a. keskenduti piimatoodete tootmisele. Juustu valmistamine toodi Valjalast Kuressaarde. Nüüd on  Kuressaares ainus piimatöötlemise ettevõte Saaremaal.

2007.a. jäi piimatööstus iseseisvalt eksisteerima – müüdi lihatööstus.

2008.a. moderniseeriti juustu valmistamine Kuressaares (75 milj. krooni). Juustutööstus oli sel ajal üks moodsamaid Baltikumis.

2009.a. anti käiku esimene robot-lüpsifarm Saaremaal Valjalas.

2012.a. hakkasime esimesena Eestis tootma soolakristallidega rõõsakoorevõid.

2012.a. alustab tööd uus võitsehh

2016 sertifitseeriti ettevõte mahetootjaks ja toodi turule mahepiimatooted

2018 – valmis uus piima vastuvõtt, juurdeehitus, külmladu, kohupiima ja sulatatud juustu tootmise liin

2020 a.  käivitame purepakiliini (0,5 mln eurot)